President Donald Trump heeft weer eens zijn kritiek naar de Fed geuit. In een tweet stelde de machtigste man ter wereld dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar nog de rente met minimaal 100 basispunten zou moeten verlagen. Ook moet de centrale bank wellicht wat monetaire verruiming (QE) doorvoeren.

Als de Fed deze stappen zou nemen, is dat een flinke koerswijziging. Momenteel verwacht de markt dat de Fed de rente dit jaar met 50 basispunten zal verlagen. 25 in september en 25 later in het jaar.

Daarnaast was de Fed dit jaar nog bezig met monetaire verkrapping, het afbouwen van de balans van de centrale bank. Dat doet de Fed door obligaties, die het heeft gekocht in de markt, te verkopen, waardoor er minder geld in de economie terechtkomt. Onlangs heeft de Fed aangegeven hier mee te stoppen, maar nog niet over te gaan op monetaire verruiming.

Een te sterke dollar en dat is niet goed

Trump wil juist wel monetaire verruiming, omdat het de economie zou stimuleren. Of in ieder geval de aandelenmarkten op zouden doen veren. En daar heeft Trump zo’n beetje zijn lot aan verbonden. Hij tweette over de Fed:

Volgens Trump is de Amerikaanse dollar dus te sterk. En dat zou de economie raken. Door een sterke dollar zullen Amerikaanse producten voor buitenlanders duurder worden, waardoor de Verenigde Staten minder zal exporteren. Daarnaast zullen buitenlandse producten voor Amerikanen goedkoper worden, wat de import van de Verenigde Staten zal verhogen.

Dit zal de handelsbalans van de Amerikanen doen verslechteren, want er wordt meer uitgegeven dan dat er wordt verdient aan de rest van de wereld. Iets wat Trump al heel lang probeert om te draaien. Vandaar bijvoorbeeld ook de handelsoorlog met de Chinezen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.