Het cijferseizoen is losgebarsten. Tijdens de komende weken zullen de meeste bedrijven hun kwartaalcijfers publiceren. De verwachtingen zijn niet echt hooggespannen, want gemiddeld wordt er gerekend op een lichte winstdaling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018. En dat is wel opvallend gezien de sterk gestegen beurskoersen.

Diverse bedrijven hebben tijdens de afgelopen handelsdagen hun cijfers over het afgelopen kwartaal gepubliceerd. Zo publiceerde onder andere zakenbank Goldman Sachs haar cijfers over het vierde kwartaal van 2019. Ook vliegtuigbouwer Boeing moest noodgedwongen haar cijfers bekendmaken. De geplaagde vliegtuigbouwer kende een uiterst slecht jaar wat betreft nieuwe orders en aantal afgeleverde vliegtuigen. Het aandeel staat niet voor niets al maanden onder druk.

Winstcijfers ondersteunen de beurskoersen niet

Volgens analisten moeten beleggers niet teveel van dit cijferseizoen verwachten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, te zien dat er gemiddeld gerekend wordt op een winstdaling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018. En eigenlijk is dat best bijzonder, want de beurzen zijn tijdens de afgelopen maanden juist enorm hard in waarde gestegen. Met andere woorden ondersteunen de winstcijfers op dit moment de hoge beurskoersen niet.

Beleggers doen er verstandig aan om deze trend in de gaten te houden. Op het moment dat de winstcijfers ook tijdens de komende kwartalen blijven teleurstellen, zal dit vroeg of laat effect gaan hebben op de beurskoersen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>