Het is tot nu toe een wisselvallig beursjaar geweest. De verschillen tussen de verschillende wereldwijde indices lijkt met de week groter te worden. Zo bewegen de Amerikaanse indices rond hun recordkoersen, terwijl meerdere indices van groeimarkten in een Bear Market zijn beland. De Amerikaanse stier lijkt onverslaanbaar te zijn. Is dat echt zo?

Er is op dit moment sprake van een bijzondere situatie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de volatiliteitsindex achterblijft op de index die de onzekerheid over het economische beleid en het politieke risico meet. Een situatie die we in het verleden nog nooit eerder hebben gezien!

Er is meer beweeglijkheid op komst

De economische problemen in diverse landen kan in no time overslaan naar de Westerse landen. Daarnaast moet niet vergeten worden dat de Brexit ook angstaanjagend dichtbij komt. En misschien wel het belangrijkste thema: de aanscherping van het monetaire beleid. Steeds meer centrale banken draaien de geldkraan dicht en dat gaat vroeg of laat effect hebben op de markten.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de volatiliteitsindex al van richting aan het veranderen is. Tijdens de eerste maanden van dit jaar zagen we de beweeglijkheid in korte tijd flink toenemen en dat zou in de nabije toekomst opnieuw kunnen gaan gebeuren. Gezien alle onzekerheid die boven de markten hangt, is het eerder zeldzaam te noemen dat de beweeglijkheid nog zo laag is.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)