De dollar is sinds medio april in een stijgende trend beland en dat heeft behoorlijk wat effect gehad op de markten. Zo werd de goudmarkt, als gevolg van de sterkere dollar, hard afgestraft. Mogelijk is er zelfs meer slecht nieuws voor de goudmarkt op komst, want de kans is aanwezig dat de dollar in de toekomst nog sterker wordt.

De dollar kende een dramatisch 2017. Tijdens het afgelopen jaar moest de wereldmunt namelijk flink terrein prijsgeven. Trump lijkt niet bepaald gecharmeerd te zijn van een dure dollar. De president liet onlangs nog weten dat de dollar volgens hem te duur was en dat andere landen bezig zijn met het devalueren van hun eigen munt om op die manier een concurrentievoordeel te behalen.

Dollar kan nog veel duurder gaan worden

De vraag is alleen of Trump wel in staat is om een einde te maken aan de stijgende trend bij de dollar. De kans is namelijk aanwezig dat de dollar in de nabije toekomst nog veel sterker wordt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat het optimisme bij de ‘Small Business’ een duurdere dollar rechtvaardigt.

Dat zit eigenlijk heel simpel in elkaar. Steeds meer Amerikaanse bedrijven zijn van plan om meer werknemers in te huren. Dat impliceert een groeiende economie en daardoor een strakker gevoerd Fed-beleid, met een sterkere dollar logischerwijs tot gevolg. De huidige divergentie tussen de Dollar Index en de Small Business is uitzonderlijk te noemen.