Er is nog steeds sprake van een steekspel tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Binnenkort gaan beide olielanden met elkaar om de tafel met als doel om een overeenkomst te bereiken over het terugdringen van de olieproductie. Het probleem lijkt echter op dit moment met name aan de vraagkant te zitten.

Tijdens de afgelopen weken verloor de olieprijs tientallen procenten aan waarde. Deze prijsdaling was enerzijds te danken aan de snelle verspreiding van het coronavirus en anderzijds aan de olieprijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Beide aspecten wisten er voor te zorgen dat de olieprijs op kwartaalbasis gemeten geconfronteerd werd met een daling van ruim 65%.

Oliemarkt is nog lang niet in evenwicht

Onlangs werd duidelijk dat Rusland en Saoedi-Arabië binnenkort een poging gaan wagen om nader tot elkaar te komen. Het doel is om de olieproductie terug te dringen zodat de balans tussen vraag en aanbod op de oliemarkt weer enigszins terugkeert.

De kans is echter klein dat de oliemarkt binnenkort weer in evenwicht is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is namelijk te zien dat de vraag naar olie tijdens het afgelopen kwartaal aan het snelste tempo ooit gedaald is. Nog nooit eerder kreeg de oliemarkt zo’n grote klap te verduren. Wat dat betreft lijkt het opwaartse potentieel voor de olieprijs dus minimaal te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>