Voor het eerst sinds 1973 is de Verenigde Staten opnieuw de grootste olieproducent ter wereld. Volgens het Internationaal Energie Agentschap pompte de VS in de maand augustus net geen 11 miljoen vaten olie per dag op. Dat is meer dan Rusland. In februari stak de VS ook al Saoedi-Arabië voorbij.

Deze krachtmeting is een overwinning voor de Amerikaanse oliesector. Sinds de ontdekking van schalie-olie zo’n 10 jaar geleden, verdubbelde de Amerikaanse olieproductie. En de groei lijkt nog niet direct stil te vallen. Volgens het Internationale Energie Agentschap zal de Verenigde Staten Rusland en Saoedi-Arabië nog minstens tot 20109 voor blijven.

Texas 3e grootste olieproducent ter wereld

Het hart van de Amerikaanse oliesector is de staat Texas waar het Permian Basin ligt. Als Texas een onafhankelijk land was, zou het de 3e grootste olieproducent ter wereld zijn. Texas pompt meer olie uit de grond dan Iran of Irak.

Recent exporteerde Texas meer olie dan het importeerde. Sinds eind 2015 staat de Verenigde Staten export van olie terug toe. Vandaag verscheept het land al olie naar Zuid-Amerika, Europa en China.

Echter, de Verenigde Staten is ook nog steeds afhankelijk van import. De raffinaderijen in het land hebben veelal een verouderde infrastructuur die buitenlands olie nodig heeft.

Schalie-olie verandert alles

Technologie veranderde alles voor de Verenigde Staten. De mogelijkheid om schalie-olie te ontginnen, opende een nieuwe wereld. Het maakte van de VS opnieuw een wereldmacht op het gebied van olie.

Zelfs de oliecrash van 2014-2016 kon de sector niet tegenhouden. De Saoedi probeerden een prijzenoorlog en schudde de met schulden beladen sector door elkaar. Maar de technologische vernieuwing zorgde ervoor dat schalieproductie snel af- en terug opgebouwd kon worden. En dat men de kosten kon verlagen.

Nu de olieprijs opnieuw in de lift zit, bloeit de sector weer op terwijl de slechte bedrijven zijn verdwenen.

Bronnen: CNN MoneyEIA

Foto Credit: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>