Een record aantal fusies. Oogverblindende startup fondsenwerving. Institutionele hype over bitcoin. Waar je ook kijkt, het bewijs is duidelijk: het financiële systeem wordt overspoeld met geld uit stimuleringsprogramma’s van het pandemie-tijdperk.
Neem bijvoorbeeld fusies en overnames. Volgens een nieuw rapport van dataleverancier Refinitiv is er in 2021 wereldwijd voor $4,4 biljoen aan deals gesloten.
Bedrijven haasten zich ook om geld op te halen op de openbare markten. Beleggers staan immers te trappelen om aandelen van IPO’s te kopen. De wereldwijde beursintroducties hebben dit jaar tot nu tot $301 miljard opgebracht, SPAC’s buiten beschouwing gelaten. Dit is meer dan het dubbele van een jaar geleden en de sterkste eerste negen maanden voor wereldwijde beursintroducties sinds het begin van de Refinitiv-gegevens in 1980.
Hiernaast bereikte de waarderingen van startups in de Verenigde Staten volgens gegevens van Pitchbook in het tweede kwartaal van dit jaar een recordhoogte.
Matt Toole van Refinitiv stelt:
Het toegenomen economische vertrouwen in combinatie met een overschot aan kapitaal hebben de waarderingen drastisch opgedreven tot nieuwe recordhoogtes.
Geldkraan dicht?
Bovendien trekt bitcoin, ondanks de enorme crash eerder dit jaar, nog steeds de aandacht van institutionele beleggers die bereid zijn om meer risico’s te nemen. Hierdoor is de prijs opnieuw gestegen tot boven de $55 000.
Door het duidelijke overschot aan kapitaal debatteren centrale banken over het moment om obligatieaankopen uit het crisistijdperk terug te draaien en de rente te gaan verhogen. Er is een groeiende consensus dat de Federal Reserve nog voor het einde van dit jaar zal stoppen met het opkopen van activa.
Wanneer de centrale banken de geldkranen effectief dichtdraaien kan dit een weerslag hebben op de aandelenmarkten. Een deel van de forse stijging van afgelopen jaar is immers toe te schrijven aan de liquiditeit die de centrale banken voorzagen. Als de geldkranen, mogelijk sneller dan verwacht, worden dichtgedraaid kunnen beleggers die gewend zijn aan makkelijk geld mogelijk verkopen waardoor een correctie niet ondenkbaar is.
Bron: CNN
Foto: iStock