Het coronavirus gaat zonder twijfel zorgen voor een van de diepste recessies ooit. Het IMF heeft al meermaals haar verwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Daarnaast wordt er gevreesd voor een ‘tweede golf’. Zo’n nieuwe coronagolf zal funest zijn voor de economie. Op dit moment lijdt met name de handel zwaar onder de coronamaatregelen.

In Europa ziet het coronaplaatje er vandaag de dag een stuk beter uit dan een aantal maanden geleden het geval was. Alle Europese landen hebben reeds hun grenzen geopend ,of zullen dat binnen afzienbare tijd gaan doen. In de rest van de wereld is de coronaproblematiek echter nog lang niet verdwenen. Ook de economische gevolgen van de coronacrisis zijn nog steeds goed voelbaar.

Aandelenmarkten kunnen ook last krijgen van de dalende wereldexport

Uit de meest recente cijfers, afkomstig van CPB, blijkt dat de wereldhandel het bijzonder lastig heeft. De wereldexport zakt immers verder en verder weg. En normaliter betekent dat weinig goeds voor de wereldeconomie. Daarnaast is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alastair Williamson, te zien dat de MSCI World Index normaal gesproken ook last heeft van een dalende wereldexport. Al sinds de eeuwwisseling is er sprake van een sterke correlatie tussen beide componenten.

Mocht dit verband ook in de nabije toekomst standhouden dan betekent dat weinig goeds voor de aandelenmarkten. In dat geval kunnen beleggers zich maar beter gaan voorbereiden op een nieuwe beursdaling.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>