De Chinese yuan, die ondertussen met 5 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, zal tegen het einde van het jaar opnieuw gaan stabiliseren en kracht winnen tegenover de Amerikaanse dollar. Dat beweert HSBC, de grootste bank van Europa.

De Chinese munteenheid zal naar verwachting evolueren richting een verhouding van 6,7 yuans per Amerikaanse dollar tegen het einde van dit jaar. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met het huidige niveau, de Chinese economie gaat de komende maanden dus ‘herstellen’.

HSBC, de grootste bank van Europa, is van mening dat de koersschommelingen op de financiële markten gedreven worden door een negatief sentiment dat veroorzaakt wordt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De reactie is volgens HSBC overdreven en niet representatief.

We think that the market is currently projecting a pretty pessimistic scenario.

Onzekerheid

Hoewel er nog een aantal andere banken zijn die de mening van HSBC delen, zijn er ook een handvol analisten van JP Morgan, UBS en ING die een andere outlook hanteren voor de yuan. Zij bestempelen de handelsspanningen als een grote onzekerheid voor de koers van de Chinese eenheidsmunt.

ING beweert zelfs het tegenovergesteld van HSBC en verwacht dat de yuan zal dalen tegenover de Amerikaanse dollar naar een niveau dat we de afgelopen 10 jaar niet meer hebben gezien.

De People’s Bank of China heeft vorige week extra maatregelen genomen om de yuan te stabiliseren. Banken moeten nu reserves opzij zetten die gelijk zijn aan 20 procent van hun omzet. Hierdoor wordt het duurder en moeilijker voor beleggers om in te spelen op de waardedaling van de yuan.

Bronnen: CNBC

Foto: Junjiewu99 – Wikimedia – CC BY 4.0