De Japanse overheid heeft hun groeiprognose voor 2021 verhoogd. De meest recente stimuleringsmaatregelen die ze hebben toegepast, zijn nu al hun vruchten aan het afwerpen. Voor het fiscale jaar 2021, dat van start gaat in april, verwachten ze dat hun economie zal groeien met 4 procent. Dat is 0,6 procent meer dan hun eerdere prognose. Een economische groei van 4 procent is de sterkste groei sinds de noteringen in 1995.

Stimuluspakketten zijn tegenwoordig zo normaal als wat. In Europa, China en de Verenigde Staten van Amerika wordt er op los gestimuleerd om de economie de nodige ondersteuning te geven in deze moeilijke tijden. Ook in Japan hebben ze dit jaar stevig gestimuleerd en dat heeft ervoor gezorgd dat de Japanse overheid meer vertrouwen heeft gekregen in het economische herstel voor 2021. Ze verwachten een groei van minstens 4 procent.

Dat is een flinke verhoging van hun eerdere groeiprognose. Enkele maanden geleden dachten ze nog aan een economische groei van 3,4 procent. De verhoging van de groeiprognose is niet onterecht gezien de Japanse overheid van plan is om 708 miljard dollar te injecteren in de economie. Een hoop geld dat een positief effect zal hebben op de economie.

Economisch herstel

De Japanse overheid verwacht dat de economie volledig herstel zal zijn van de coronapandemie in het eerste kwartaal van 2022. De doeltreffende stimuluspakketten zullen hier zeker aan bijdragen maar ook de vaccins van Pfizer zouden het economische herstel kunnen bespoedigen. Pfizer heeft deze week een aanvraag ingediend bij het Japanse ministerie van Gezondheid voor goedkeuring.

Voor dit fiscale jaar, dat eindigt in maart 2021, vreest de Japanse overheid dat de economie gaat krimpen met 5,2 procent. Dat zou de slechtste prestatie ooit zijn voor de Japanse economie sinds de noteringen. Hun eerdere voorspelling was een krimp van ‘slechts’ 4,5 procent.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>