De Deutsche Bank heeft zijn vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie voor het jaar 2021 bijgesteld in de positieve zin. De economen verwachten namelijk een sterk herstel dankzij de terugkeer naar een normaal leven maar waarschuwt ook voor enkele risico’s die het herstel kunnen belemmeren. Als alles meezit, zien ze de wereldeconomie herstellen naar het pre-COVID niveau tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar.

Volgens de analisten en economen van de Deutsche Bank wordt 2021 een goed jaar voor de wereldeconomie. Dat de wereldeconomie zou herstellen van de coronapandemie, daar twijfelden ze niet aan. Maar door de komst van drie verschillende werkende vaccins, verwachten ze dat het herstel sneller en sterker zal zijn dan ze initieel dachten.

David Folkerts-Landau, hoofdeconoom bij Deutsche Bank, benadrukt dat het positieve nieuws omtrent de vaccins ervoor heeft gezorgd dat ze nog optimistischer zijn geworden voor een nog sneller herstel. Hij verwacht ook dat alle negatieve gevolgen van COVID tegen het einde van 2021 volledig van tafel zullen zijn geveegd.

With efficacy rates at the upper end of expectations, this opens up the possibility of a much more rapid return to normal than had been anticipated only a month ago. By the end of 2021 it may no longer have much impact on day to day life.

Ze verwachten dat de wereldeconomie met 3,7 procent zal krimpen dit jaar. Waarbij de Amerikaanse economie krimpt met 3,6 procent, de Europese economie met 7,4 procent en de Chinese economie groeit met 2,2 procent. Voor 2021 zal het plaatje er veel beter uitzien. De Deutsche Bank verwacht dat de Amerikaanse economie zal groeien met 4 procent, de Europese economie met 5,6 procent en de Chinese economie met 9,5 procent.

Risico’s

Toch waarschuwen ze beleggers dat er enkele risico’s zijn die roet in het eten kunnen gooien. Enerzijds is er de uitdaging om de COVID-curve om te buigen nu de winter voor de deur staat. Het kan een moeilijk seizoen worden waarin de productie en distributie van de vaccins minder soepel zal verlopen dan gepland. Daarenboven bestaat er ook het risico dat mensen weigerachtig zullen zijn om zich te laten vaccineren.

Het tweede risico vloeit voort uit een mogelijke financiële ontwrichting aangezien centrale banken en fiscale autoriteiten agressieve maatregelen hebben genomen om de economische crisis het hoofd te bieden. De totale schuldenberg is tijdens de coronapandemie hard gegroeid naar een recordbedrag van 272 biljoen dollar.

Bronnen: CNBC

Foto: Björn Láczay – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>