We hebben te maken met een bijzonder beursjaar. Enerzijds heeft dat uiteraard te maken met de ontelbare recordkoersen waren we op getrakteerd zijn. Anderzijds heeft het ook te maken met de beperkte volatiliteit. En volgens Deutsche Bank is de laatstgenoemde factor een reden om ons zorgen te maken.

De S&P 500 index heeft tijdens de afgelopen 12 maanden geen enkele keer te maken gehad met een daling van minimaal 3%. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat we te maken hebben met een bijzondere reeks. Wall Street ligt zelfs op schema om het record van het jaar 1995 te doorbreken.

Deutsche Bank rekent op meer beweeglijkheid

Volgens de Duitse zakenbank kunnen we echter niet spreken over een ‘gezonde situatie’. Deutsche Bank benadrukt namelijk dat we gemiddeld elke 2 tot 3 maanden te maken hebben met een daling van 3 tot 5 procent. Wat dat betreft is de huidige reeks van 12 maanden wel erg bijzonder. Toch rekent de zakenbank er op dat we volgend jaar opnieuw geconfronteerd gaan worden met dergelijke correcties.

Overigens laat Deutsche Bank strateeg Binky Chadha weten dat de zakenbank nog steeds rekent op een vervolg van de stijgende trend. Volgens hem zal de gemiddelde winst van een aandeel binnen de S&P 500 index volgend jaar met 11% gaan stijgen. Volgens hem gaan we binnenkort echter wel weer geconfronteerd worden met de nodige beweeglijkheid.