banken

De Chinese aandelenmarkten lijken klaar te zijn voor een nieuwe vrije val, na sinds halverwege juni al fors te zijn gedaald. De val van halverwege juni heeft zelfs wel erg veel weg van de Wall Street Crash van 1929, zo merkt Bloomberg op naar aanleiding van gelijkenissen tussen de twee dalingen. Deutsche Bank vergelijkt de huidige situatie in de Chinese markt echter liever met de dotcom-bubbel van 2000.

vrij dotcombubbel

Want hoewel de val van Chinese aandelen gelijkenissen vertoont met de Wall Street Crash, stelt Deutsche Bank dat de stijging meer doet denken aan die van de Nasdaq eind jaren ’90. De stijging is volgens de bank dan ook erg belangrijk om de huidige situatie in de Chinese aandelenmarkt te begrijpen. De Shanghai Composite steeg met zo’n 150 procent tussen halverwege 2014 en de piek halverwege juni van dit jaar. De stijging werd veroorzaakt door enorme aantallen gewone Chinese mensen die hun geld in aandelen stopten. 66 miljoen nieuwe retailklantenaccounts werden dit jaar tot nu toe geopend in het land, zo stelt Deutsche Bank.

Schattingen Deutsche Bank

Veel van deze beleggers gebruikten naast eigen geld ook geleend geld om te beleggen, het zogenaamde ‘leveraged investing’. Deutsche Bank schat in dat zo’n 10 procent van de waarde van Chinese aandelen in handen is van beleggers die investeren met geleend geld. De flow van al dit geld richting aandelen, heeft de prijzen gestuwd; de vraag was namelijk groter dan beschikbare aandelen. De stijgingen gingen dus niet hand in hand met verbeterende prestaties van bedrijven en crashen nu dan ook doordat veel bedrijven overgewaardeerd zijn. Toch stelt Jim Reid dat terwijl dit alles de eerste verkoopgolf verklaart, het niet de volgens hem vrij willekeurige daling van afgelopen maandag verklaart. Hij stelt dan ook dat hoewel we naar de geschiedenis kunnen kijken voor gelijkenissen met de huidige situatie in China, deze vroegere gebeurtenissen waarschijnlijk weinig goeds doen in het voorspellen van wat er nu gaat gebeuren. Houd deze 5 situaties in de gaten als belegger