Vandaag de dag zijn er enkele aandelen die voor een groot deel de beursbeweging op Wall Street bepalen. In dit geval hebben we het over de aandelen Apple, Microsoft, Google, Facebook & Amazon. Dit zijn de vijf grootste Amerikaanse aandelen en zij nemen samen een noemenswaardig belang van de totale waarde van de S&P 500 index in.

Tijdens de afgelopen week wisten de Amerikaanse indices opnieuw te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Het positieve handelsnieuws werd groots gevierd op Wall Street. En uiteraard kon Trump het niet laten om weer wat opbeurende Tweets de wereld in te sturen. De president is erg trots dat de Chinezen en de Amerikanen tot een eerste handelsdeal zijn gekomen (fase 1 deal).

De beursbeweging wordt bepaald door deze 5 aandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van S&P Dow Jones Indices, is te zien dat de aandelen Apple, Microsoft, Google, Facebook & Amazon samen een belang van 16,5% vormen in de totale S&P 500 index. Ten opzichte van een jaar geleden betekent dit een stijging met 1,5 procentpunt. Slechts één keer eerder was het aandeel van 5 aandelen samen in de totale index zo groot. Dat was in het jaar 1999 toen er ook sprake was van een totaal belang van 16,5%.

Wat dat betreft is het te hopen dat het deze keer wat beter afloopt voor Wall Street. Het jaar 1999 stond immers in het teken van het laatste jaar van de historische Bull Market. Een jaar later werden de wereldwijde beurzen immers geconfronteerd met de uitbraak van de internetzeepbel.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS