bubble-pop Zo nu en dan zie je wel eens een aandeel waarvan de koersontwikkeling ongeveer de vorm heeft van een kerktoren. Een enorm snelle stijgende lijn om vervolgens hetzelfde pad weer naar beneden af te leggen. Dergelijke aandelen zijn duidelijke voorbeelden van leeglopende bubbels.

Bubbels binnen de Nasdaq

Opvallend is de huidige terugval van de Nasdaq index nadat het zijn niveau van 15 jaar geleden gevonden had. Waar de discussie bestaat of het nu opnieuw om een bubbel gaat of niet, is er geen discussie mogelijk over het feit dat er ‘binnen’ de Nasdaq zo nu en dan nog wel eens bubbels voorkomen. Opvallend is dat deze ‘stock-bubbles’ enorm weinig invloed uitoefenen op de algehele index waarin ze zitten. MarketWatch beschouwd een 11-tal aandelen die zich hadden ontwikkeld tot bubbel en intussen ook al leeggelopen zijn en hoe dit zich verhoudt op de algemene index. Enkele noemenswaarde voorvallen:

AAPL – Apple Inc.

Dit aandeel gleed zo’n twee en een half jaar geleden in 2012 hard onderuit van $100.30 terug naar $55.79 waarmee het aandeel 44% onderuit ging. In dezelfde periode zette de Nasdaq een koerswinst neer van 0.7%. Impact: nihil. google

BABA –Alibaba

Een chinees e-commerce bedrijf dat veel gehypet werd. Op 19 september 2014 ging het aandeel voor $68 de markt op om vervolgens dezelfde dag af te sluiten op een koers van $93,89. Het zette zijn top neer op 10 november toen het die dag afsloot op een koers van $119,15, 75% boven zijn IPO. Onlangs heeft het zijn laagste koers ooit behaald en noteert het aandeel slechts 85,92 procent. alibaba

TWTR – Twitter

Ook geen onbekend aandeel onder de massa. Over de openingsprijs werd nog veel gediscussieerd gezien de toenemende vraag op de markt naar dit Twitter aandeel – nog voor de beursgang. Uiteindelijk ging het aandeel op 7 november 2013 voor $26 de beurs op. Het trok de eerste handelsdag maar liefst 1,82 miljard dollar van beleggers aan, waardoor Twitter het op één na grootste debuut maakte als internetbedrijf, groter zelfs dan dat van Google dat in 2004 de beurs betrad. Of dat niet genoeg was voor een bubbelspektakel, sloot het aandeel TWTR ook nog eens 73% boven haar initiële koers van $26, met $44,90. Een maand later op 26 december stond het Twitter aandeel te koop voor maar liefst 73,31 dollar, rijp om te ploppen. En dat gebeurde. Bezitters van het aandeel TWTR werden getrakteerd op een zweefduik van maar liefst 58% waarmee de waarde ruim halveerde naar $30,50. Vandaag de dag is de prijs hersteld richting de 50 dollar, noteert nog steeds hoger dan de openingsprijs, maar zit nog steeds ver van haar hoogtepunt vandaan. twitter Meer ploppers worden op de site van MarketWatch behandeld. Bescherm u tegen het leeglopen van aandelen bubbels met de BeursBijbel.