Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is op dit moment in volle gang. Trump heeft al meermaals importtarieven opgelegd aan Chinese producten en de Chinezen sloegen met gelijke munt terug. Trump lijkt niet bepaald onder de indruk te zijn van de tegenmaatregelen, want hij liet recent nog weten dat er meer importheffingen in het vat zitten. Welke Amerikaanse bedrijven moeten zich zorgen maken?

De tegenmaatregelen die China tot nu toe heeft genomen en de importtarieven die Trump heeft opgelegd, hebben tot nu toe slechts een beperkte invloed gehad op de Amerikaanse economie. De bedrijven in de VS die goederen importeren uit China hebben tot nu toe zelfs weinig last gehad van de maatregelen. De Yuan heeft immers de afgelopen weken behoorlijk wat waarde verloren en als gevolg daarvan hoeven de Amerikanen minder dollars neer te leggen voor de Chinese goederen.

Amerikaanse technologiebedrijven maken zich zorgen over het handelsconflict

Toch is er één sector die behoorlijk gevoelig is voor het handelsconflict tussen de VS en China. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Amerikaanse technologiebedrijven zich de nodige zorgen moeten maken over het handelsconflict. Deze sector is namelijk voor ruim 14% van haar verkopen afhankelijk van de Chinezen.

Voor de Amerikaanse technologiesector is het dus te hopen dat Trump binnenkort gaat inzien dat dit handelsconflict ook grote gevolgen kan gaan hebben voor Amerikaanse bedrijven. En juist dat past niet echt binnen de gedachte van ‘Make America Great Again’.