Beleggers lijken op dit moment maar weinig bezig te zijn met het onderliggende winstplaatje. De aandelenmarkten zitten sinds de bodem van maart 2020 al stevig in de lift en tijdens de afgelopen handelsweken wisten diverse beurzen hun records verder aan te scherpen. Toch lijken beleggers er verstandig aan te doen om het fundamentele plaatje niet uit het oog te verliezen.

De centrale banken nemen op dit moment de hoofdrol op de financiële markten in. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de acties van de centrale bankiers de richting van de beurzen bepalen. Zolang de geldkraan open blijft staan, hoeven beleggers hoogstwaarschijnlijk niet te vrezen voor een beurscrash.

Beleggers lijken het onderliggende winstplaatje uit het oog te verliezen

Toch leert het verleden ons dat het onderliggende winstplaatje met name van belang is voor de lange termijn. En als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken zijn de beurskoersen mogelijk te ver opgelopen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, te zien dat de Global Stock Market Cap to GDP Ratio is gestegen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2007. Op dit moment is er sprake van een standaarddeviatie die meer 2 keer boven het gemiddelde beweegt. Met andere woorden zijn de beurzen op dit moment in zware disconnectie met het onderliggende economische plaatje.

De voorgaande keren dat er sprake was van een dergelijke combinatie, was tijdens de jaren 2000 en 2007. Niet veel later werden de beurzen destijds geconfronteerd met een aanzienlijke beursdaling. Bij de meeste indices wist deze beursdaling op te lopen tot 50%.

Na het zien van deze grafiek kunnen we echter moeilijk stellen dat aandelen op dit moment niet overgewaardeerd zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)