Hoe langer de handelsoorlog blijft duren, het gevaarlijker de situatie wordt voor de groei van de wereldeconomie. China en de Verenigde Staten zullen dit kunnen verteren, maar andere Aziatische landen hebben het wellicht wat moeilijker. Japan, Zuid-Korea en Taiwan zijn heel afhankelijk van export en zullen het meeste last ondervinden van aanhoudende handelsoorlog.

De groei van de wereldeconomie wordt niet geholpen door de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Hoewel Amerikaans president Donald Trump het China moeilijk wil maken, zijn het de andere Aziatische landen die hier het meeste last van ondervinden.

Minder export

Landen zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan hangen nauw samen met de Chinese economie en zijn zeer afhankelijk van de economische toestand. Deze landen exporteren namelijk veel naar China, om consumenten en bedrijven te bevoorraden. Dus als de economie in China minder vlot draait, is er minder vraag naar goederen en diensten en dus ook minder export voor deze landen.

They depend very highly on trade linkages with China, and (are) very tightly tied in to both domestic demand in China and in terms of the broader supply chains. So they’re very, very highly exposed.

Steve Cochrane, econoom bij Moody’s Analytics, benadrukt dat Japan, Zuid-Korea en Taiwan evenzeer hard getroffen worden door de Verenigde Staten. Zij hebben er dus ook alle baat bij dat het conflict tussen de USA en China zo snel mogelijk wordt opgelost gezien hun ‘exposure’.

Dat is ook duidelijk zichtbaar op de beurzen, de indexen in de desbetreffende landen behoren tot de grootste ‘verliezers’ in Azië. Langs de andere kant, van zodra er een nieuw handelsakkoord wordt bereikt, zullen de indexen van deze landen forst herstellen naar hogere regionen.

Een duidelijk beeld van hoe de vork aan de steel zit, hebben we niet. Met Donald Trump is het altijd onduidelijk welke richting we uitgaan. De ontmoeting op de G20 top eind deze maand zal misschien iets meer duidelijkheid scheppen, maar met Trump weet je natuurlijk nooit zeker.

Bronnen: CNBC

Foto: Pexels