De overheden proberen er op dit moment alles aan te doen om de nare gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. Deze economische wonden proberen ze te dichten door middel van ruimhartige steunpakketten. In de VS is er echter een groep bedrijven die op dit moment maar weinig profijt heeft van de steunmaatregelen.

Net als de meeste anderen economieën lijdt de Amerikaanse economie op dit moment ook zwaar onder de coronacrisis. Toch zien we daar op de beursvloer maar weinig van terug. De meeste beursgenoteerde bedrijven wisten zelfs tijdens de afgelopen kwartalen beter dan verwachte winstcijfers te publiceren. Uiteraard was er gemiddeld genomen nog steeds sprake van een forse winstdaling, maar deze winstdaling was aanzienlijk minder scherp dan vooraf verwacht werd.

MKB-bedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen

Toch vertellen de beursgenoteerde bedrijven niet het gehele verhaal. Uit de meest recente data blijkt namelijk dat met name de MKB-bedrijven op dit moment zware hinder ondervinden van de coronacrisis. En dat is ook duidelijk terug te zien bij de Small Business Jobs Index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat deze index onlangs wist te dalen naar de laagste stand van deze eeuw. Tijdens de afgelopen maanden vond er bij de MKB-bedrijven duidelijk geen V-herstel plaats.

De coronacrisis heeft er dus voor gezorgd dat de verschillen tussen de grote en de kleine bedrijven alleen nog maar groter zijn geworden. Aankomend Minister van Financiën Janet Yellen lijkt hier ook van doordrongen te zijn. Zij liet immers onlangs via Twitter weten dat met name het MKB gesteund moet worden. En gezien deze cijfers moet die hulp snel gaan komen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>