De Leiding Economic Index (LEI) is maar bij weinig beleggers bekend. Toch is deze indicator tijdens de afgelopen decennia behoorlijk betrouwbaar geweest als het gaat om het voorspellen van een toekomstige recessie. En volgens deze economische indicator hoeven we nu nog niet te vrezen voor een snelle recessie.

De Leading Economic Index (LEI) van de Conference Board heeft een voorspellend karakter in zich zitten. Het is ontworpen om toekomstige bewegingen in de economie te voorspellen op basis van een samenstelling van 10 economische indicatoren (zoals nieuwe fabrieksorders, aandelenkoersen en wekelijkse werkloosheidsclaims). Zolang deze index boven de 0-lijn blijft is er geen reden tot paniek.

Gevaar voor een recessie is onterecht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de US Leading Economic Index nog steeds boven de 0-lijn beweegt. En dat is een goed teken, want sinds de Tweede Wereldoorlog dook deze index altijd eerst onder de 0-lijn alvorens we (eventueel) te maken kregen met een recessie.

En dat kan ook goed nieuws betekenen voor de beurzen. Zolang de US Leading Economic Index boven de 0-lijn blijft bewegen, lijkt de kans op een nieuwe Bear Market bijzonder klein te zijn. Maar, beleggers doen er wel verstandig aan om deze index nauwlettend in de gaten te houden. De 0-lijn is immers niet ver van ons verwijderd meer.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar