De onzekerheid in de wereld lijkt met de dag toe te nemen. De Amerikaanse overheid zit nog steeds op slot en de gevolgen van deze shutdown beginnen steeds merkbaarder te worden. Onder andere ouderen en armen zijn de dupe van het gevecht tussen de Republikeinen en de Democraten. Ook op andere plekken in de wereld rammelt het.

Steeds meer macrocijfers maken duidelijk dat de groei van de wereldeconomie in verval aan het raken is. In het bijzonder ondervinden de groeilanden sterke economische hinder. En de oorzaak daarvan zit in het protectionistische handelsbeleid van Donald Trump. Ook binnen de Europese landsgrenzen is het bergafwaarts gegaan met de groei van het bruto binnenlands product.

Breekt er een nieuwe crisis uit?

Inmiddels begint de kans op een recessie sterk toe te nemen. Tenminste, dat is de conclusie die te trekken valt als een blik op de NY Fed Probability of Recession indicator geworpen wordt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver Analytics, is te zien dat de kans op een Amerikaanse recessie is gestegen naar boven de 20%. Voor het laatst was er in 2008 sprake van een dergelijke hoge meting.

Moeten we inderdaad vrezen voor een economische malaise?