Tijdens het afgelopen kwartaal werden beleggers geconfronteerd met sterk dalende beurskoersen. Met name de beursdaling tijdens de laatste maand van het jaar was verrassend te noemen. Nog nooit eerder werden de aandelenmarkten in december geconfronteerd met een dergelijke crash. Leiden scherpe dalingen tot recessies?

Heel wat analisten en economen leggen vaak een verband tussen de aandelenmarkten en de reële economie. Op het moment dat de aandelenmarkten crashen, betekent dit onheil voor de economieën. En het klopt inderdaad dat scherpe dalingen op de financiële markten vaak weten te leiden tot recessies. Maar, dat is niet altijd het geval.

Hangt er een nieuwe recessie in de lucht?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de S&P 500 index sinds het jaar 1960 geconfronteerd is met tal van scherpe dalingen. Toch wisten veel van deze dalingen niet direct te leiden tot een recessie. Denk bijvoorbeeld maar aan de beursdaling die zichtbaar was in het jaar 2011 en 1998. Toen werd Wall Street in beide gevallen ook geconfronteerd met een daling van 20%, maar een recessie bleef uit.

Wat dat betreft hoeven scherpe dalingen dus niet altijd te leiden tot recessies. Zeker niet zolang de daling beperkt blijft tot ongeveer 20%.