Tijdens de afgelopen handelsweek werden beleggers geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. Dit werd in het bijzonder veroorzaakt door de Amerikaanse centrale bank die totaal onverwachts liet weten dat de rentestand hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet opgetrokken gaat worden. Als reactie op dit nieuws moesten bankaandelen het nodige terrein inleveren.
Jerome Powell liet zich afgelopen woensdag van een totaal andere kant zien. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank stond voorheen bekend als een ‘hawkish’ iemand. Een dergelijk iemand kenmerkt zich door het voeren van een streng monetair beleid. De teugels van dat strenge beleid heeft Powell echter nu laten vieren. Tegen alle verwachtingen in liet de voorzitter van de Fed weten dat de rentestand naar alle waarschijnlijkheid dit jaar geen enkele keer opgetrokken gaat worden. Volgens Powell is de Amerikaanse economie daar immers niet sterk genoeg voor.
Daling bij bankaandelen is een bedreiging voor de rest van de markt
Als reactie op de woorden van Powell, moesten de meeste bankaandelen flink terrein inleveren. Over het algemeen hebben banken immers baat bij een stijgende rente en de kans daar op lijkt vervlogen te zijn. Niet vreemd dus dat beleggers afstand namen van de bankensector.
De daling bij de bankaandelen kan ook slecht nieuws betekenen voor de rest van de markt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van NorthmanTrader, te zien dat er al enkele weken sprake is van een sterke correlatie tussen de Nasdaq 100 index en de Nasdaq Bank index. Tijdens de afgelopen handelsdagen is er echter een gevaarlijke divergentie tussen beide indices ontstaan. En een dergelijke divergentie duurt normaliter niet erg lang.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)