De aandelenmarkten zijn tijdens de afgelopen handelsdagen voor het eerst sinds lange tijd weer eens blootgesteld aan de nodige beweeglijkheid. Als gevolg van de oplaaiende handelsspanningen tussen Trump en Xi Jinping moesten de wereldwijde aandelenmarkten fors terrein inleveren. Toch is er van echte paniek nog geen sprake. Maar, die paniek zou binnenkort wel kunnen aanbreken.

Amper een week geleden leken de Amerikanen dicht bij een handelsakkoord met de Chinezen te zijn. Sommige ingewijden lieten zelfs weten dat een definitieve handtekening onderweg was. Op het laatste moment ging het echter alsnog mis. Trump trok zich terug uit de onderhandelingen en legde China zelfs hogere importtarieven op.

Is een nieuwe beursdaling onderweg?

Voorlopig lijken beleggers er nog van uit te gaan dat de Amerikanen het alsnog eens zullen worden met de Chinezen. De vraag is echter hoe realistisch dat scenario nog is. De harde feiten maken duidelijk dat de handelsonderhandelingen mislukt zijn en de situatie is vandaag de dag nog zorgwekkender dan enkele maanden geleden het geval was.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Troy Bombardia, is te zien dat de driemaandelijkse standaarddeviatie bij de VIX-index vorige week wist te dalen naar het laagste niveau sinds oktober 2018. Destijds, toen de beweeglijkheid ook zo laag was, werd niet veel later het startsein gegeven voor een forse beurscorrectie waarbij de Amerikaanse indices zelfs geconfronteerd werden met een daling van ruim 20%.

Moeten we nu opnieuw vrezen voor een flinke beursdaling?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)