De aandelenmarkten zijn dit jaar volatiel uit de startblokken gekomen. Tijdens de eerste handelsdagen van het jaar waren er direct al grote schommelingen zichtbaar. Met name tijdens de eerste handelsdag van het jaar was er op een gegeven moment sprake van de nodige paniek onder de beleggers. En mogelijk keert die paniek sneller dan verwacht terug.

De Europese beurzen kwamen tijdens de handelssessie van maandag overtuigend uit de startblokken. De stieren lieten direct weten dat ze dit jaar van plan zijn om de touwtjes in handen te houden. Toch doet de handelsbeweging van de afgelopen weken met name denken aan de beginfase van 2020.

Moeten beleggers vrezen voor een nieuwe beurscrash?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alessio Urban, is de Stoxx 50 index afgebeeld en de Europese volatiliteitsindex. De Stoxx 50 index bestaat uit de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. Op de grafiek is te zien dat zowel de Stoxx 50 als de Europese VIX-index tijdens de afgelopen weken in waarde wisten te stijgen. En dat is opvallend omdat beide indices normaliter tegendraads van elkaar bewegen.

Op de grafiek is zichtbaar dat aan het begin van 2020 een soortgelijke gebeurtenis waarneembaar was. Ook toen nam de beweeglijkheid toe, maar wisten de beurzen hier aanvankelijk nog van te profiteren. Dit feestje duurde echter niet lang, want enkele weken later werd de coronacrash gelanceerd. Hopelijk loopt het deze keer met een sisser af.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)