Tijdens de afgelopen jaren was er sprake van een stijgende winstgroei. Tenminste, als je naar het plaatje op Wall Street kijkt. Daarbuiten zag het plaatje er in de VS compleet anders uit. Zo hebben de ‘kleinere’ ondernemingen al enkele jaren moeite om het hoofd boven water te houden. Een dergelijke divergentie tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven zagen we voor het laatst in het jaar 2000.

De Amerikaanse economie wordt, net als de meeste andere economieën, geconfronteerd met een stevige recessie. Nog nooit eerder verloor het Amerikaanse bruto binnenlands product in zo’n korte tijd zoveel waarde. Op Wall Street is er echter weinig te merken van deze economische schade. De Amerikaanse beurzen wisten tijdens de afgelopen weken zelfs de records verder aan te scherpen.

Beleggers moeten zich zorgen maken over deze trend

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de niet-beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven het al een tijdje lastig hebben. Al enkele jaren is daar geen sprake meer van een stijgende winstgroei. Opvallend genoeg wist de winstgroei bij de beursgenoteerde bedrijven tijdens de afgelopen jaren juist in een hogere versnelling te belanden. Volgens kenners hebben deze bedrijven immers sterk geprofiteerd van de belastingverlagingen van Donald Trump. Dit resulteerde in een hogere nettowinst.

Op de grafiek is te zien dat een dergelijk verschil tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven zelden voorkomt. Voor het laatst was er in het jaar 2000 sprake van een dergelijke divergentie. In dat jaar kwam er een einde aan de meerjarige Bull Market. Moeten we nu vrezen voor een soortgelijke afloop?

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar