In de VS lijkt de pret niet op te kunnen. Op economisch gebied ligt de Amerikaanse economie er nog steeds uitstekend bij en steeds meer Amerikanen plukken daar de vruchten van. Aan de andere kant is een onzekere tijd aangebroken nu Donald Trump een protectionistisch handelsbeleid hanteert. En de Amerikanen kunnen maar beter voorbereid zijn op slechtere tijden.

Het consumentenvertrouwen in Amerika noteert rond recordhoogtes. Door dit vertrouwen durven consumenten sneller (grotere) uitgaven te verrichten. De keerzijde is dat veel Amerikanen vandaag de dag niet sparen aangezien ze de toekomst rooskleurig inschatten. En dat lijkt een zeer onverstandige keuze te zijn.

Amerikanen zien de toekomst rooskleurig in

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, is te zien dat het consumentenvertrouwen zelden zo hoog was. Voor het laatst was er in het jaar 2000 sprake van een dergelijk groot optimisme onder Amerikaanse consumenten. De keerzijde is alleen dat de zogenoemde ‘spaarquote’ de afgelopen jaren hard is gedaald. En als gevolg daarvan is er een divergentie tussen beide indicatoren ontstaan.

Tijdens de afgelopen twintig jaar hebben we twee keer eerder te maken gehad met een dergelijke grote divergentie tussen het consumentenvertrouwen en de spaarquote. En tijdens beide keren was er sprake van een zeepbel (internetzeepbel en huizenmarktzeepbel).

Is een nieuwe zeepbel in de maak?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)