De centrale banken zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse beursplaatje. Dat is ook niet verwonderlijk, want de financiële injecties die de centrale banken tijdens de afgelopen jaren hebben verricht wisten te zorgen voor een indrukwekkende beursrally. Toch is dit experiment gevaarlijker dan veel beleggers op dit moment denken.
Sinds de uitbraak van de financiële crisis is er op monetair gebied behoorlijk wat veranderd. De wereldwijde centrale banken hebben sindsdien een ruimhartig monetair beleid gevoerd die er voor moest zorgen dat de wereldeconomie terug op het juiste spoor terecht zou komen. Inmiddels is er al jaren sprake van economische groei, maar de inflatie is te beperkt om de rentestanden op te trekken.
Balanstotaal centrale banken terug boven de grens van 21 biljoen dollar
Eigenlijk kunnen we concluderen dat de meeste economieën op dit moment niet sterk genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de gecombineerde balans van de belangrijkste centrale banken op dit moment weer terug is op het niveau van boven de 21 biljoen dollar. En volgens de meeste economen is de kans groot dat dit balanstotaal de komende tijd alleen maar verder gaat oplopen.
Beleggers lijken voorlopig weinig moeite te hebben met de kapitaalinjecties die de centrale banken verrichten. Volgens diverse analisten zijn de beurzen verslaafd geraakt aan de financiële injecties die de centrale banken verrichten. Het probleem is alleen dat het heel moeilijk is om van een verslaving af te komen. En juist daarom kan dit ‘experiment’ uiteindelijk grote economische gevolgen gaan hebben.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)