Sinds medio 2009 heeft de Amerikaanse economie al te maken met een groei van het bruto binnenlands product. We zijn inmiddels ruim 9 jaar verder en de Amerikaanse economie draait nog steeds op rolletjes. Wanneer komt er een einde aan deze imposante groei?

Donald Trump Tweet bijna dagelijks over de ‘fantastische Amerikaanse economie’. Uiteraard zijn de prachtige groeicijfers volgens Trump te danken aan hem. Het woord ‘bescheidenheid’ komt duidelijk niet voor in het woordenboek van Trump. Volgens onderzoekers hebben de maatregelen van Trump pas veel later economisch effect. De huidige groei is bijvoorbeeld niet te danken aan zijn belastingenhervorming.

“Amerikaanse groei komt in 2020 ten einde”

The Wall Street Journal heeft een onderzoek gehouden onder tal van prominente Amerikaanse economen. En uit dit onderzoek kwam naar voren dat de meeste economen verwachten dat er in 2020 een einde zal komen aan de groei van het Amerikaanse bbp. De kans dat er al volgend jaar een einde komt aan de economische groei is volgens de ondervraagde economen bijzonder klein.

Overigens is het nog maar de vraag hoe erg we kunnen steunen op de verwachtingen van economen. Rond het jaar 2007 rekende immers slechts een handjevol economen op een snelle recessie. En we weten allemaal hoe het destijds gelopen is.