Sinds het begin van dit jaar wordt er al steeds meer gesproken over commodities. Dat is overigens ook niet verrassend te noemen, want steeds meer commodities weten in positieve zin op te vallen. Het herstel van de wereldeconomie gaat gepaard met een grote vraag naar grondstoffen en de commoditybedrijven kunnen hiervan profiteren. Een belangrijke grafiek laat zien dat de commoditysector nog steeds zwaar ondergewaardeerd is.

Steeds meer nieuwsberichten verschijnen over het tekort aan vrachtcontainers en de stijgende vrachtkosten. Met name vanuit de groeilanden zijn deze kosten aanzienlijk gestegen. Dit heeft alles te maken met de grote vraag naar producten. Dit komt enerzijds door de inhaalvraag vanuit het coronatijdperk en anderzijds door de groeiende wereldeconomie. Het probleem is alleen dat het aanbod onvoldoende is om aan deze vraag tegemoet te komen.

Commodities kunnen gaan outperformen

Als beleggers willen investeren in commoditybedrijven, wordt er vaak de voorkeur gegeven aan een investering in groeimarkten. De gedachte heerst namelijk dat het aandeel van commoditybedrijven binnen de groeimarkten groot is. Dit was in het jaar 2008 nog wel het geval, maar ondertussen is het tegendeel waarheid geworden.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat het belang van de commoditysector op dit moment nog slechts 13% bedraagt van de beurswaarde van de groeimarkten. De techsector neemt daarentegen meer dan de helft (51%) in van de marktwaarde van de Emerging Markets. Dit doet denken aan de situatie die zichtbaar was rond het jaar 2000. Destijds bedroeg de verhouding tech versus commodities 46% en 16%. En dat was destijds het startsein voor een ‘outperformance’ bij de commoditysector die uiteindelijk 8 jaar wist te duren.

Beleggers doen er dus verstandig aan om de commoditysector niet uit het oog te verliezen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>