Vooralsnog hebben de beren de touwtjes stevig in handen. Tijdens de eerste handelsmaand van het jaar wist het verlies bij de meeste indices al stevig op te lopen en de kans is groot dat ook de huidige beursmaand in het rood afgesloten gaat worden. Een belangrijke grafiek laat zien waarom het einde van de Bull Market wellicht nabij kan zijn.

Tijdens het afgelopen beursjaar waren er weinig spannende dingen op de beurvloer te beleven. Als gevolg van de wederopstanding van de wereldeconomie wisten de beurzen stevig in waarde te stijgen. Inmiddels ziet dat plaatje er compleet anders uit. Als gevolg van de oplopende inflatie komt de economische groei onder druk te staan en ook het strengere monetaire beleid kan zorgen voor economische tegenvallers.

Deze grafiek voorspelt onheil voor de Bull Market

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Álvaro Oviedo, is te zien dat er op dit moment sprake is van een bijzondere situatie. Voor het eerst sinds het jaar 2018 is er namelijk weer sprake van een positieve notering bij de US 10 Year Yield minus S&P 500 Dividend Yield. Deze ratio wordt bepaald door de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie minus het dividend bij de S&P 500 index te nemen. Met andere woorden ligt de rente op dit moment boven het dividendrendement van Amerikaanse aandelen.

Op de grafiek is ook te zien dat inmiddels de weerstandslijn bereikt is die sinds de jaren ’80 al van kracht is. Tijdens de voorgaande keren dat deze weerstandslijn bereikt werd, wist deze ratio kort daarna een dalende beweging te produceren. En deze dalende beweging ging in het verleden ook altijd gepaard met stevig dalende beurskoersen. Wat dat betreft moeten zowel de stieren als de beren deze grafiek in de gaten houden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)