De wereldwijde beurzen wisten tijdens de afgelopen week te stijgen naar nieuwe records. En daarmee is het beursoptimisme weer volledig opgelaaid. Zeker omdat de laatste beursweken van het jaar zijn aangebroken. En historisch gezien zijn dat de beste handelsweken van het jaar. Toch is het nog sterk de vraag of de beursrally ook volgend jaar weet stand te houden.

Eigenlijk is er op dit moment sprake van een divergentie tussen de wereldwijde beurskoersen en de gezondheid van de wereldeconomie. Terwijl de groei van de wereldeconomie tijdens de laatste maanden verder in verval is geraakt, wisten de aandelenmarkten de stijgende trend intact te houden. En daarmee is er een gevaarlijke divergentie ontstaan.

Economische cijfers zijn niet in overeenstemming met het beursplaatje

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Swedbank Research & Macrobond, is die gevaarlijke divergentie in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de Global Growth Surprise index tijdens de afgelopen maanden fors terrein heeft moeten inleveren als gevolg van de tegenvallende economische cijfers. Tijdens diezelfde periode wist Wall Street juist alleen maar verder in waarde te stijgen. Sinds het begin van dit jaar is er al sprake van een sterk stijgende trend en in het beursplaatje is weinig terug te zien van tegenvallende economische omstandigheden.

De economen van Swedbank Research & Macrobond wijzen ons er op dat er in het verleden nog nooit eerder sprake was van een dergelijke divergentie tussen de economie en de beurs. En het is daarom nog maar sterk de vraag of deze beursrally ook volgend jaar weet stand te houden.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS