Tijdens de afgelopen handelsdagen zijn de beurzen geconfronteerd met een koersval. Vooralsnog is er overigens weinig aan de hand, want dit lijkt meer op een ‘gezonde’ beurscorrectie dan op een trenddraai. Toch is er een grafiek die pijnlijk duidelijk maakt hoe zwak de beursrally eigenlijk is.

Beleggers die al wat langer meelopen die weten dat een beursrally gezond is op het moment dat het gedragen wordt door het overgrote deel van de aandelen. In dat geval spreken we ook wel van een prijsrally die breed in de markt gedragen wordt. Dit kunnen we helaas niet zeggen van de beursrally van de voorbijgaande weken.

Deze beursrally wordt door enkele grote aandelen gedragen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat er afgelopen week sprake was van een bijzondere situatie. Zo was de S&P 500 index minder dan 1% verwijderd van een recordkoers, terwijl meer dan 40% van de aandelen binnen deze index noteerde aan een 1-maandsdieptepunt. Een dergelijke combinatie hebben we slechts een keer eerder gezien en dat was tijdens de late jaren ’40. Ook rond het jaar 1995 was er sprake van een soortgelijke combinatie (35% van de aandelen).

Deze grafiek maakt pijnlijk duidelijk dat de beursrally door slechts enkele grote aandelen gedragen wordt. En het verleden leert ons dat een prijsrally in dat geval niet heel lang kan standhouden. Toch hoeft dit geen probleem voor de lange termijn te zijn, want tijdens de twee voorgaande vergelijkbare keren wist de lange termijn stijgende trend nog jaren stand te houden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis