De Europese Unie is een antitrustonderzoek gestart naar de omvangrijke reclameactiviteiten van Google. Het bedrijf zou mogelijk concurrerende bedrijven moedwillig hebben benadeeld.

Het formele onderzoek, dat volgt op een voorlopig onderzoek dat in 2019 begon, zal onderzoeken of Google de concurrentie heeft vervalst door de toegang tot gebruikersgegevens voor advertentiedoeleinden te beperken. Dergelijke gegevens zou het bedrijf voor eigen gebruik reserveren.

Google wordt in de Verenigde Staten reeds geconfronteerd met verschillende antitrustzaken. De federale overheid beschuldigt Google onder andere van het hebben van een onwettig monopolie op markten voor online-zoeken en zoekadvertenties.

Het bedrijf haalt ongeveer 80% van zijn inkomsten uit reclame. In de drie maanden eindigend op 31 maart bedroegen de inkomsten van Google in Europa, het Midden-Oosten en Afrika in totaal $17 miljard. Hiermee is het na Noord- en Zuid-Amerika de belangrijkste regio van het bedrijf.

Margrethe Vestager, hoofd antitrust bij de EU, stelt:

Wij maken ons grote zorgen dat Google op een ongeoorloofde wijze de concurrentie benadeelt.

Eerlijke concurrentie

Als onderdeel van een overeenkomst met de Franse autoriteiten heeft Google toegezegd om het voor concurrenten in Frankrijk makkelijker te maken om gebruik te maken van zijn gegevens en zijn tools te gebruiken met andere advertentietechnologieƫn.

Google levert verschillende diensten die bemiddelen tussen adverteerders en uitgevers om advertenties op websites of mobiele apps weer te geven. Het Europese onderzoek zal zich richten op een aantal punten van zorg, waaronder de verplichting om zijn diensten te gebruiken voor het kopen of weergeven van advertenties op Google of YouTube.

Volgens Vestager is eerlijke concurrentie belangrijk voor zowel adverteerders om consumenten te bereiken als voor uitgevers om ruimte aan adverteerders te verkopen. De Europese Unie zal daarom ook kijken naar het beleid van Google inzake het volgen van gebruikers om er zeker van te zijn dat dit in lijn is met de eerlijke concurrentie.

Vestager besluit:

Een gelijk speelveld is van essentieel belang.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties