Door de dalende beursbeweging vrezen steeds meer beleggers voor eenzelfde scenario als tijdens de jaren 2000 en 2007. Tijdens beide jaren wisten de wereldwijde aandelenmarkten een plafond te bereiken en ging er een langdurige dalende beursbeweging van start. En een belangrijke grafiek toont aan dat het verband met de jaren 2000 en 2007 helaas vooralsnog aanwezig is.

De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de aandelenmarkten tijdens de afgelopen jaren te hard in waarde zijn gestegen. Als gevolg daarvan is er een historisch hoge koers-winstverhouding ontstaan en het verleden maakt duidelijk dat een te hoge ratio meestal slecht nieuws voor de aandelenmarkten voorspelt. Opvallend genoeg maakten beleggers zich tot voor kort geen enkele zorgen over de hoge koers-winstverhouding.

Breekt er een nieuwe Bear Market aan?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat er duidelijke overeenkomsten te maken zijn met de jaren 2000 en 2007. Zo was er onlangs op Wall Street sprake van de hoogste wekelijkse kapitaalinstroom ooit. Specifiek gaat het in dit geval om het kapitaal afkomstig van buitenlandse beleggers. In dit geval gaat het dus om niet-Amerikaanse beleggers. Op de grafiek is te zien dat de voorgaande recordstanden dateren van de jaren 2000 en 2007 en tijdens beide keren wist Wall Street niet veel later een stevige top neer te zetten.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat het optimisme onlangs mogelijk te ver is doorgeslagen. Voor beleggers is het te hopen dat dit optimisme niet opnieuw genadeloos door de beren wordt afgestraft.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)