Als we een beeld willen krijgen van de gezondheid van de Amerikaanse economie, moeten we vooral kijken naar de consumentenbestedingen. Deze consumentenbestedingen zijn namelijk goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie. En de toekomst van die consumentenuitgaven ziet er helaas niet zo rooskleurig uit.

Volgens de laatste macrocijfers zien de Amerikaanse consumentenuitgaven er nog steeds erg goed uit. Ondanks de toegenomen economische en politieke onzekerheid in de wereld, trekken de Amerikanen nog steeds massaal hun portemonnee. Toch is het nog maar sterk de vraag of dat ook de komende maanden het geval zal zijn.

Amerikaanse consumentenbestedingen kunnen onder druk komen te staan

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Federal Reserve, is het verband tussen de Amerikaanse consumentenbestedingen en de waarde van de Amerikaanse huishoudens in beeld gebracht. De laatste component loopt normaliter een aantal maanden voor op de consumentenuitgaven.

Aangezien de waarde van de Amerikaanse huishoudens tijdens het afgelopen jaar, als gevolg van de daling op de aandelenmarkten, een forse duikvlucht heeft genomen, moeten we ook vrezen voor een daling bij de consumentenbestedingen. Al sinds de jaren ’80 is er namelijk sprake van een sterke correlatie tussen beide componenten.

Koelt de Amerikaanse economie binnenkort ook af?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>