Op Wall Street bewegen de indices op dit moment rond hun recordhoogten. De S&P 500 index wist gisteren zelfs even de magische grens van 3.000 punten te doorbreken. Gezien de stijgende beurskoersen zouden beleggers de indruk kunnen krijgen dat alles goed gaat in de wereld. Toch lijkt het onderliggende plaatje steeds verder af te brokkelen.

Jerome Powell wist gisteren met zijn toespraak te leiden tot een forse koersstijging op Wall Street. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank liet min of meer weten dat de Fed aan het einde van deze maand een renteverlaging zal gaan doorvoeren. En daar waren beleggers erg blij mee, want door het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag leek die renteverlaging van de baan te zijn.

Wereldwijde winstrecessie kan onheil betekenen voor de aandelenmarkten

Volgens de economen van Macrobond and Nordea moeten beleggers op dit moment niet te optimistisch zijn over de toekomstkansen van de beurzen. Op Twitter werd de bovenstaande grafiek gedeeld waarop te zien is dat de gemiddelde MSCI winst per aandeel een sterke correlatie vertoont met de orders voor Japans machinegereedschap. En de laatstgenoemde component loopt normaliter vijf maanden voor op de gemiddelde MSCI winst per aandeel.

Op de grafiek is ook te zien dat de orders voor Japans machinegereedschap tijdens de afgelopen maanden in een vrije val is geraakt. En dat voorspelt weinig goeds voor de wereldwijde bedrijfswinsten. Gezien de sterke correlatie van de afgelopen 25 jaar moeten beleggers namelijk rekening houden met een wereldwijde winstrecessie later dit jaar. En een dergelijke mondiale winstrecessie kan onheil betekenen voor de aandelenmarkten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)