De Duitse beurs, de DAX index, is net als de meeste andere beurzen bezig aan een uitstekend beursjaar. Toch beweegt de Duitse beurs nog steeds ver onder de recordkoers die in januari 2018 op de borden neergezet werd. En het is nog maar de vraag of die recordkoers binnen afzienbare tijd beslecht wordt.

De Duitse beurs noteert op dit moment fors hoger dan de slotstand van 2018. Wat dat betreft mogen we dus stellen dat de DAX index tijdens de afgelopen maanden ook geprofiteerd heeft van het hernieuwde optimisme onder beleggers. Wat betreft recordkoersen staat de Duitse beurs echter al anderhalf jaar stil.

Duitse productiesector vormt een bedreiging voor de Duitse beurs

En het is nog maar de vraag of beleggers binnenkort getrakteerd worden op een nieuwe recordkoers bij de DAX index. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, te zien dat er een angstaanjagende divergentie is ontstaan tussen de Duitse beurs en het Duitse productiecijfer (PMI). De Duitse productiesector staat al sinds het begin van 2018 onder druk en de situatie is er tijdens de afgelopen maanden niet beter op geworden. De Duitse beurs wist daarentegen tijdens de afgelopen maanden wel goede zaken te doen en daarom is er een zeldzame divergentie ontstaan.

Uiteraard hoeft deze divergentie niet direct onheil te betekenen voor de Duitse beurs. Maar, deze grafiek maakt wel duidelijk dat het onderliggende economische plaatje er steeds beroerder begint uit te zien. En dat kan op den duur grote gevolgen hebben voor de Duitse beurskoersen.