Sinds maart vorig jaar staat de dollar al onder druk. Tijdens de afgelopen handelsweken is de druk op de Amerikaanse valuta verder opgevoerd. Een belangrijke grafiek laat zien dat de kans groot is dat de dollar geconfronteerd wordt met een nieuwe dalende beweging. En dat kan goed nieuws voor de edelmetalen betekenen.

De dollar wist in maart 2020 een stevige top neer te zetten. Deze top werd veroorzaakt door het gewijzigde beleid van de Amerikaanse centrale bank. Als gevolg van de coronacrisis zag de Fed zich genoodzaakt om een ruimhartig monetair beleid te gaan voeren. Concreet resulteerde dit in een renteverlaging en het lanceren van een ruimhartig monetair steunpakket.

Goud- en zilverprijs kunnen profiteren van een zwakkere dollar

Volgens de analisten van Nautilus Investment Research is de kans groot dat de dollar bezig is aan een nieuwe dalende beweging. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er sterke overeenkomsten zijn tussen de koersbeweging van de afgelopen jaren en de koersbeweging van de periode 2000-2003. En de koersbeweging van de afgelopen weken komt overeen met de koersbeweging die zichtbaar was tijdens het jaar 2003.

Mocht het verband met het jaar 2003 standhouden, dan moeten beleggers rekening houden met een aanhoudende koerszwakte bij de dollar. Destijds wist de dollar pas in het jaar 2008 een nieuwe bodem neer te zetten. Voor de edelmetalen kan dit overigens goed nieuws betekenen, want zij profiteren normaal gesproken van een zwakkere dollar. Zo was de periode 2001-2008 een extreem goede periode voor goud en zilver. Wat dat betreft zouden beleggers dus ook kunnen profiteren van een zwakkere dollar.

Gratis Goudgids

We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld. In deze gratis gids staat ALLES wat u moet weten over de kracht van het gele edelmetaal. Download hier uw gratis goudgids >>