Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers getrakteerd op prachtige beursjaren. De huidige stierenmarkt is al ruim 9 jaar intact. Nog nooit eerder hadden we te maken met een dergelijke lange reeks van stijgende beurskoersen. Mag de stier volgend jaar 10 kaarsjes uitblazen?

De zorgen in de wereld beginnen langzamerhand steeds verder toe te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld tijdens de afgelopen dagen verontrustende macrocijfers verschenen vanuit China. Het is duidelijk geworden dat de Chinese economie keihard geraakt wordt door het handelsconflict met de VS. Mede daardoor heeft de Bank of China de kredietregels versoepeld, waardoor consumenten en bedrijven gemakkelijker een lening kunnen afsluiten. Dit moet een economische groei bewerkstelligen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is alleen sterk de vraag.

Valt binnenkort het doek voor Wall Street?

Volgens het merendeel van de economen zal ook de Amerikaanse economie op den duur geconfronteerd worden met de nare gevolgen van het aanhoudende handelsconflict. Veel Amerikaanse bedrijven zijn immers afhankelijk van de goedkope arbeid uit China. Mocht de Amerikaanse economie binnenkort ook tekenen van zwakte laten zien, dan kan Wall Street hier de dupe van zijn.

Op Twitter (@TeddyVallee) werd de bovenstaande grafiek gedeeld. Deze grafiek laat zien dat beleggers zich sowieso moeten voorbereiden op magere beursjaren. Er is namelijk sprake van een sterke correlatie tussen de S&P 500 index en de overtollige liquiditeit (contanten aangehouden door een bank boven het gebruikelijke vereiste voor die bank). En de indicator voor overtollige liquiditeit loopt normaliter 12-14 maanden voor op de S&P 500 index.

En aangezien de overtollige liquiditeiten tijdens het afgelopen jaar een duikvlucht hebben genomen, moeten beleggers zich voorbereiden op strenge beursjaren. Of is het deze keer anders?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)