Met de exodus op de aandelenmarkt kijkt iedereen weer naar goud. Goudmijnaandelen zijn zelfs bij de beste aandelen tijdens de sell-off. Daar is in feite een heel eenvoudige verklaring voor. Goud en goudmijnaandelen moeten stijgen. Dat is bijna een mathematische zekerheid.

De kostprijs voor een overname in de goudsector, is vandaag hoger dan de kostprijs om goud uit de grond te halen. Wanneer een overname goedkoper is als nieuwe investeringen, drogen de investeringen op waardoor er steeds minder goud gevonden zal worden. Dit zal op termijn resulteren in een stijgende goudprijs.

“If companies go out of business, and the only ‘new’ gold ounces come through acquisitions, that means gold supply will go down. And as surely as dawn follows night, prices will go up,” zegt Sean Brodrick van het Edelson Institute.

Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste nieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>

Goudmijnaandelen blijven historisch zeer goedkoop

Dit is een van de redenen waarom een van ‘s werelds grootste goudminers, Barrick Gold, terug op het overnamepad ging met de overname van Rangold. Deze fusie vormt nu ’s werelds grootste goudmijnbedrijf.

De kostprijs om goud uit de grond te halen is sinds 2007 verachtvoudigd terwijl de dalende goudprijs de kostprijs voor overnames drastisch heeft verlaagd.

Goudmijnaandelen zijn dan ook spotgoedkoop. Sinds begin deze eeuw waren goudmijnaandelen alleen tijdens het dieptepunt van de berenmarkt in 2015 goedkoper. Nochtans hebben goudminers tegenwoordig veel te bieden.

De betere goudmijnen hebben in de schulden en kosten gesnoeid en zijn zelfs bij de huidige ‘lage’ prijzen winstgevend. Wanneer de goudprijs zou gaan stijgen, stijgen hun marges en winsten met een hefboom.

“Surviving gold miners are becoming lean, mean, digging machines. They’ve cut all the fat. The good ones are making money, even at today’s prices. And when prices go higher, well — select miners will see their profit margins widen like the Grand Canyon. The only time gold miners were cheaper on this basis was in the depths of the bear market in 2015.” – zegt zegt Sean Brodrick van het Edelson Institute.

Bron: Kitco