De beurzen zijn aan het begin van deze handelsweek geconfronteerd met een koersval. Tijdens de handelssessie van woensdag werd het grootste deel van deze koersschade alweer gerepareerd. Beleggers moeten nu niet denken dat de beursdaling ten einde is gekomen. Een belangrijke grafiek laat immers zien dat de grootste beursdaling nog moet komen.

De meeste beleggers weten wel dat de aandelenmarkten stevig overgewaardeerd zijn. Tenminste, dit is bij heel veel sectoren het geval. Gemiddeld genomen is er op Wall Street zelfs sprake van de hoogste koers-winstverhouding sinds het jaar 2000. En destijds liep het ook niet goed af met de aandelenmarkten.

Moeten beleggers vrezen voor een trenddraai op de aandelenmarkten?

Uit onderzoek van Pictet Asset Management blijkt dat er op dit moment sprake is van een historische overwaardering bij de S&P 500 index. Zo beweegt de Amerikaanse index op dit moment ruim 18% boven de gemiddelde trendlijn. Sinds de jaren ’60 is er 8 keer eerder sprake geweest van een situatie waarbij de S&P 500 index minstens 13% hoger noteerde dan de trendlijn. Op de linker grafiek zijn al deze voorgaande keren in beeld gebracht. Tijdens alle keren werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een serieuze beursdaling. De twee meest recente keren dateren uit de jaren 1999 en 2007.

Op de rechter grafiek is te zien dat de S&P 500 index vooralsnog perfect het gemiddelde koerspad bewandelt indien er sprake is van een overwaardering van minstens 13%. Op de grafiek is ook te zien dat het vermoedelijke kantelpunt dichtbij is. Indien de geschiedenis zich weet te herhalen kan de S&P 500 index binnen twee jaar dalen met ongeveer 30%. Een behoorlijk angstaanjagend scenario dus.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)