Al enkele maanden wordt er volop gespeculeerd over een Amerikaanse renteverhoging die sneller dan verwacht zou kunnen komen. De consumentenprijzen zijn in de VS immers aan het oplopen en een te hoge inflatie kan er voor zorgen dat de Fed het rente-instrument moet gaan inzetten. De vraag is alleen of beleggers wel angstig moeten zijn voor een renteverhoging.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet onlangs nog weten dat een renteverhoging nog niet ter sprake is gekomen. Dit wist te leiden tot rust op de financiële markten, want veel beleggers vrezen voor een renteverhoging. Met name voor de techsector kan een te hoge rente negatief uitpakken.

Beleggers overschatten het negatieve effect van een renteverhoging

Mogelijk overschatten beleggers op dit moment het negatieve effect van een renteverhoging. Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, blijkt dat de beurzen met name tijdens de eerste maanden hinder ondervinden van een eerste renteverhoging. Op de bovenstaande tabel is echter te zien dat de beurzen vaak op de lange termijn gemeten juist goed weten te presteren. Zo noteert de S&P 500 index gemiddeld 6 maanden later 7,1% hoger. Na 12 maanden is er zelfs sprake van een gemiddelde beursstijging van 10,2%.

De kans is klein dat er binnenkort daadwerkelijk een renteverhoging doorgevoerd gaat worden, maar mocht dat toch gebeuren dan kunnen beleggers hun hart ophalen aan de bovenstaande tabel. De beursspanningen rondom een renteverhoging lijken immers met name kansen te bieden voor de lange termijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>