De Chinese economie wordt op dit moment geteisterd door het coronavirus. Door dit virus zijn nog steeds heel wat fabrieken gesloten. En de economische schade wordt met de dag groter. Wij hebben twee grafieken gevonden die het grote Chinese probleem van dit moment uitstekend in kaart brengen.

De meeste mensen weten wel dat de Chinese economie nog steeds voor een sterk deel afhankelijk is van de export. Het groeiland is bezig aan een transitie van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie, maar voorlopig loopt die transitie nog niet vlekkeloos. Doordat het coronavirus veel fabrieken gesloten houdt, staat de export nu ook onder druk.

Het coronavirus is dodelijk voor de Chinese economie

Als het om productie gaat, dan moeten beleggers hun ogen richten op de steenkolen. Het merendeel van de Chinese fabrieken is immers voor hun productie nog steeds sterk afhankelijk van steenkolen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van UBS, is te zien dat de dagelijkse consumptie van steenkolen tijdens de afgelopen drie jaar nog nooit zo laag was. Sinds het Chinese Nieuwjaar ligt de dagelijkse consumptie al op een meerjarig dieptepunt.

Maar, niet alleen de productiesector wordt op dit moment hard geraakt door het coronavirus. Zo is op de tweede grafiek, wederom afkomstig van UBS, te zien dat de verkopen van onroerend goed in de 30 grootste Chinese steden ook op een dieptepunt liggen.

Deze twee grafieken maken duidelijk dat de Chinese economie op dit moment voor een groot deel compleet stil ligt. En het is voor de Chinese overheid te hopen dat daar binnen afzienbare tijd verandering in komt.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER