Een recessie de komende 12 maanden lijkt niet te vermijden. De hoofdeconoom van zakenbank Nomura verwacht dat er een aantal grote economieën ten prooi zullen vallen van deze economische vertraging. Landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de EU, Japan, Zuid-Korea, Canada en Australië gaan vermoedelijk ‘in de prijzen’ vallen.

Het worden akelige 12 maanden volgens Nomura. Tal van ontwikkelde economieën zullen volgens marktonderzoeker Rob Subbaraman in een recessie tuimelen. Hij is er van overtuigd dat de beleidsaanpassingen van de centrale banken dit scenario in de hand zullen werken. Momenteel worden de rentes overal verhoogd in een poging om de inflatie af te koelen.

Right now central banks, many of them have shifted to essentially a single mandate — and that’s to get inflation down. Monetary policy credibility is too precious an asset to lose. So they’re going to be very aggressive.

Ze verwachten recessies in de Verenigde Staten van Amerika, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Australië, Canada en Zuid-Korea. Als economieën verzwakken, kunnen ze niet meer rekenen op export voor groei. Dat is één van de factoren waarvan Nomura denkt een grote catalysator te zijn voor het inluiden van een recessie.

One other thing I point out when you have many economies weakening, you can’t rely on exports for growth. That’s another reason why we think this recession risk is very real and will likely happen.

Centrale banken

Centrale banken hebben volgens Subbaraman te laat gereageerd op de stijgende inflatie. Vooral de Federal Reserve bleef volhouden dat het slechts een tijdelijke fenomeen was. Mocht men eerder hebben gehandeld, dan zou de situatie nu anders zijn geweest. Ondertussen is de inflatie ‘sticky’, ze zal met andere woorden hoog blijven en moeilijk af te koelen.

Nu is het noodzakelijk om de economieën bewust te pijnigen en de inflatie onder controle te krijgen. Dit is een les die we hebben geleerd uit de jaren 70, toen zaten we met een soortgelijke situatie. Maar in tegenstelling tot nu, liet men de inflatie begaan wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een wereldwijde economische crisis.

Bronnen: Sumanthi Bala – CNBC

Foto: Marco VerchCCNullCC BY 2.0 DE

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>