Als je een Amerikaan bent die deze zomer Italië, België of een ander Europees land bezoekt, is er goed nieuws. Al de producten in deze landen zijn immers goedkoper geworden voor Amerikanen door de forse daling van de euro in 2022.

De euro is gezakt tot ongeveer $1,03. Dit is een daling van meer dan 8% ten opzichte van de Amerikaanse dollar dit jaar. De euro staat nu op het laagste niveau sinds eind 2002.

De meeste analisten denken dat het dieptepunt nog niet is bereikt. Voorspellingen doen de ronde dat de koers zelfs pariteit zou kunnen bereiken. Hierbij zou één dollar kunnen ingewisseld worden voor één euro.

Wat triggert deze sell-off?

Analisten wijzen op verschillende factoren die de oorzaak zijn van de stevige sell-off in de euro.

Ten eerste zijn er de economische vooruitzichten. Wereldwijd neemt de vrees voor een recessie toe. De Europese nabijheid tot de oorlog in Oekraïne en zijn historische afhankelijkheid van Rusland om in zijn energiebehoefte te voorzien, heeft het kwetsbaarder gemaakt dan de Verenigde Staten.

Een andere kwestie is de handel. Duitsland heeft net een zeldzaam maandelijks handelstekort gemeld. Dit is een teken dat de hoge energieprijzen wegen op de producenten van Europa’s exportgrootmacht. Een zwakkere euro wordt dan noodzakelijk om de export van het blok concurrerender te maken.

Europa is ook achtergebleven bij de Verenigde Staten wat het verhogen van de rente betreft. Dit betekent dat beleggers eerder geneigd zijn hun geld in de Verenigde Staten te parkeren, waar ze een beter rendement kunnen behalen.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties