De meeste beleggers realiseren zich dat we in bijzondere tijden leven.  In het jaar 2020 werd de wereldeconomie nog geteisterd door de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is daar nog maar weinig van te merken. Zo is het optimistisme op de beursvloer volop aanwezig en ook de economische vooruitzichten zien er hoopgevend uit. Mogelijk zijn sommige beleggers echter de werkelijkheid uit het oog verloren.

Op de lange termijn gemeten weten de aandelenmarkten altijd in waarde te stijgen. Dit heeft onder andere te maken met de groeiende economie. Tussentijds kunnen de beurzen echter geconfronteerd worden met stevige beursdalingen. Ook tijdens het afgelopen jaar zijn beleggers meermaals op het verkeerde been gezet. En mogelijk gebeurt dat nu opnieuw.

Deze historische overwaarderingen kunnen onheil voor de beurzen betekenen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat er in de VS sprake is van een bijzondere situatie. De koers-winstverhouding van een gemiddeld Amerikaans aandeel is inmiddels gestegen naar 28. Met andere woorden noteert een gemiddeld Amerikaans aandeel 28 keer hoger dan de onderliggende winst ondersteunt.

Op de grafiek is ook te zien dat inmiddels 80% van de nieuwe beursgangen op Wall Street bestaat uit bedrijven die geen winst weten te maken. Een dergelijke combinatie hebben we voor het laatst in het jaar 2000 gezien. Dat jaar is uiteindelijk de geschiedenisboeken ingegaan als het jaar waarin de internetzeepbel uiteen wist te knappen.

Is er een nieuwe zeepbel ontstaan?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)