Al maandenlang hebben de wereldwijde aandelenmarkten het lastig. Dit is niet alleen zichtbaar bij de Westerse beurzen, maar ook bij de groeimarkten. Een belangrijke index laat zien dat juist nu voorzichtigheid geboden is. De financiële condities beginnen strenger te worden en dat kan een voorbode voor een grote beursdaling bij de groeimarkten zijn.

Bij veel beleggers zal de ‘US Financial Conditions Index’ niet bekend voorkomen. De Financial Conditions Index (FCI) is een uitgebreide index die is samengesteld op basis van de combinatie van enkele variabelen, zoals valutaprijzen en beurskoersen. Het geeft simpelweg de financiële omstandigheden in de VS weer en wordt vaak gebruikt voor het voorspellen van de economische trend.

Deze index geeft een waarschuwingssignaal af

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat de Financial Conditions Index op dit moment weinig goeds voor de groeimarkten voorspelt. Als je het verleden immers analyseert kom je al vrij snel tot de conclusie dat de schommelingen bij de Financial Conditions Index over het algemeen grote invloed hebben op de Emerging Markets Index. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Purpose Investments / Isabelnet, de correlatie tussen de GS US Financial Conditions Index en de Emerging Markets Index in beeld gebracht.

Op de grafiek is ook te zien dat de Financial Conditions Index aan het einde van vorig jaar wist te dalen naar het laagste niveau ooit. In het verleden is het meermaals voorgekomen dat er sprake was van een relatief lage notering bij deze index. In het merendeel van de gevallen werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een (serieuze) beursdaling. Tijdens de afgelopen weken is de index in korte tijd al aanzienlijk opgelopen in verband met het strengere monetaire beleid.

Tijdens de jaren 2000 en 2007 wist deze Financial Conditions Index zelfs tijdig te waarschuwen voor de top op de aandelenmarkten. Ook toen waren er maar weinig beleggers die dit waarschuwingssignaal serieus namen. Helaas liep het voor de aandelenmarkten destijds niet goed af. Beleggers zijn dus nu opnieuw gewaarschuwd, want dit gaat niet alleen gevolgen hebben voor de groeimarkten maar voor alle wereldwijde beurzen.