Het aanhoudende tekort inzake chips en andere materialen bezorgen heel wat grote bedrijven kopzorgen. Het dwingt hen zelfs om hun vooropgestelde doelen voor het jaar te herzien omdat ze niet zoveel kunnen produceren zoals ze hadden gehoopt. Een voorbeeld daarvan is Apple, zij verwachten voor 4 tot 8 miljard dollar minder te verkopen dit jaar.

Het belooft een moeilijk jaar te worden voor grote bedrijven zoals Apple, Nokia, Daimler, Sony en noem maar op. De aanhoudende problemen met de toeleveringsketen zorgen ervoor dat ze hun productiedoelstellingen niet halen. Met andere woorden, deze bedrijven zullen dit jaar minder gaan verkopen dan ze hadden verwacht en dat zal merkbaar zijn aan hun kwartaalcijfers.

Apple gaf bij hun kwartaalrapport vooruitzichten voor wat hen te wachten staat. CFO Luca Maestri waarschuwde dat de logistieke problemen hen tot 8 miljard dollar in verkopen zou gaan kosten de komende maanden. Het aandeel ging, ondanks het sterk kwartaalrapport, nabeurs toch kopje onder. Vooral het aanhoudende tekort van chips is wereldwijd een probleem.

Chips

Chips zijn tegenwoordig bijna overal nodig, gaande van wasmachines en spelconsoles tot voertuigen en straaljagers. De vraag is zodanig groot dat producenten niet kunnen volgen. Ook bij Nokia merken ze dat het chiptekort druk legt op hun bedrijfsprestaties. CEO Pekka Lundmark zei dat hun afgelopen kwartaal beter zou zijn geweest als er geen logistieke problemen waren.

When we talk about semiconductors, we are seeing improvements here and there. It’s quite supplier-specific at the moment but when we look at the full year and the second half of the year, we continue to be hopeful that things will start looking better towards the end of the year.

Ook bij autobedrijven Daimler en Volvo Cars ondervinden ze nog altijd aardig wat druk en last door het chiptekort. Daimler CEO Ola Källenius voegde er aan toe dat de lockdowns in China er nog een schepje bovenop doen. China is namelijk één van hun grootste markten, zoals vele grote bedrijven, en de besmettingsgolf gooit er flink wat roet in het eten.

Bronnen: Sam Shaed – CNBC

Foto: Rawpixel – CC 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>