Hoe herken je een nieuwe start? Wanneer het slimme geld gebruik maakt van koopjes om de volgende rit omhoog voor te bereiden. Wanneer het aantal overnames sterk in de lift zit, kan je er ‘zeker’ van zijn dat de bodem in zicht is. En ‘dealmaking’ zit sterk in de lift … bij grondstoffen.

Grondstoffen in het algemeen bewegen al jaren zijwaarts. Aardgas staat wel 40% hoger, maar olie staat dan weer +30% lager. Maar grosso modo gaat de grondstoffensector er niet op vooruit of achteruit.

Maar het slimme geld ziet kansen.

De beste opportuniteiten doen zich zelden voor wanneer iedereen enthousiast is. In een enthousiaste markt is de kans op overbetalen veel groter dan in een markt waar niemand interesse in heeft.

Grondstoffen zijn een vergeten activaklasse

Sinds augustus zijn er echter al voor meer dan $100 miljard overnames en fusies aangekondigd. Dat is meer dan het dubbele van de eerste 7 maanden.

Overnames en fusies kunnen veel geld opleveren voor beleggers in een ‘dode’ markt.

  • Zo nam Coeur Mining deze zomer Northern Empire Resources over met een premie van 40%.
  • Brio Gold werd overgenomen door Leagold Mining met een premie van 57%.
  • Exeter Resource Corp werd overgenomen door Goldcorp met een premie van 67%.
  • Barrick en Randgold fusioneren in een deal ter waarde van $6,5 miljard. De grootste deal sinds 2013.

Dat zijn rendementen waar veel beleggers in 2018 alleen maar van kunnen dromen.

En volgens Dave Forest van International Speculator is een toename van de overname en fusie activiteiten vaak een signaal van een bodem in een sector, vooral bij grondstoffen.

De grootste M&A deals van de laatste 5 jaar, werden voornamelijk gerealiseerd … in 2018.

Bedrijven kopen elkaar … omdat het goedkoop is.

De laatste keer dat er een forse stijging was in M&A in de grondstofsector, was 2001. De CRB index steeg de daaropvolgende 6 jaar met 142% waarbij olie, koper en nikkel meer dan 350% stegen in diezelfde periode.

Bron: C.R.

Foto Credit: iStock